Pred vrati je pomlad in vreme nas vsak dan bolj kliče na prosto. Pot v šolo je odlična priložnost za to, da otrokom vsak dan omogočimo, da so nekaj časa aktivni na prostem in v družbi svojih vrstnikov.

Najmlajšim šolarjem pri tem lahko pomagata Pešbus in Bicivlak, ki postajata vedno bolj priljubljena oblika spremljane hoje v šolo. Doslej je že skoraj 100 slovenskih šol vsaj enkrat organiziralo in izvedlo Pešbus ali Bicivlak, kar v nekaj šol pa lahko otroci že potujejo s Pešbusom vsaj enkrat na teden, so pa tudi slovenske šole, do katerih Pešbus vodi otroke čisto vsak dan.

Marca bo v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto potekalo prvo letošnje brezplačno Usposabljanju za izvajanje Pešbusa in Bicivlaka. Usposabljanje je namenjeno predstavnikom šol in občin ter vsem drugim, ki bi v svojem kraju želeli pomagati pri organizaciji Pešbusa in/ali Bicivlaka.

Usposabljanje bo potekalo v petek, 20. 3. 2020 med 9:30 in 13:30, v Knjižnici Prežihovega Voranca, v Ljubljani.

Vaše prijave zbiramo prek spletne prijavnice do 16. 3. 2020.

Usposabljanje udeležence opremi z vsemi potrebnimi informacijami za uspešno organizacijo in izvedbo Pešbusa in Bicivlaka, ponuja pa tudi priložnost za preverjanje izkušenj iz prakse. Tokrat bo z nami Marjetka Cigale, učiteljica razrednega pouka z OŠ Božidarja Jakca, PŠ Hrušica v Ljubljani, ki bo z nami delila svoje izkušnje pri izvajanju Pešbusa na podružnični šoli, na kateri Pešbus poteka enkrat tedensko že celo šolsko leto.

Aktivna pot prispeva k možnostim otrok za redno gibanje in tako izboljšuje njihovo zdravje in dobro počutje, prispeva k razvoju samostojnosti in izboljšuje koncentracijo pri pouku hkrati pa daje otrokom tudi možnost druženja z vrstniki in vključevanja v bivalno okolje.

Cilj programa Aktivno v šolo in zdravo mesto zato je, da dobi čim več osnovnošolskih otrok v Sloveniji možnost aktivnega prihoda v šolo, najmlajše pri tem podpiramo z organizacijo Pešbusa ali Bicivlaka, z zgledom pa spodbujamo, da zdrave potovalne navade tudi ohranijo.

Udeležba na usposabljanju je brezplačna, prav tako so brezplačni vsi materiali in orodja za izvedbo. Več o programu: www.aktivnovsolo.si.

Za dodatne informacije pišite na info@aktivnovsolo.si.

Foto: Luka Vidic